Václav Souček: Každý

Nemůže vymizet z paměti výjezdní zasedání někdejší vlády ČR premiéra Petra Pitharta. Jelo se autobusem do severních Čech, aby vládní činitelé viděli na vlastní oči rozrušenou zemi, těžební jámy, a nadechli se místního vzduchu, syceného příměsemi. Nemohou vymizet z paměti zbourané Libkovice, které do poslední chvíle neúnavně hájil a neuhájil jejich starosta, nemůže vymizet z paměti libkovický hřbitov, „upravený“ buldozerem.

Platívalo, že co je pod zemí, náleží státu. O hnědouhelná ložiska v okolí povrchových dolů dnes usilují těžební společnosti, neboť stát je podle neúprosného názoru trhu špatný hospodář. Špatný hospodář stát stanovil těžební limity, které se podle lepších hospodářů přežily a bude třeba je zrušit. Proto je nutno proti tvrdohlavým obyvatelům Horního Jiřetína postavit čelem stejně tvrdohlavé horníky a vyřešit několika desítkami milionů těžbu uhlí za miliardy. Říkat tomu budeme všelijak, od energetické nutnosti a „menšího zla“ až po „přiměřenou korupci“.
Neboť - jak praví jiné neúprosné pravidlo - korumpovatelný je každý, rozhoduje jen výše.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.