Václav Souček: Kdo si hraje

V přepočtu na hlavu obyvatele umí statistika kdeco všechno. Co neumí, je rovnoměrně rozdělit na hlavy obyvatel zátěž z počinů našich politických elit. Změť pozměňovacích návrhů protikuřáckého zákona málem vynesla republice vládní krizi, rozložila vládní koalici a na spadnutí jsou vážné rozbroje i uvnitř partají. Nyní se bude hodnou chvíli lepit; vždycky se někde najdou „prostředky pro stmelování názorů“.

Kusá noticka z minulého pátku praví, že jistý movitý senátor daroval dva milióny jisté opoziční straně. Dost možná, že našel průnik shodných názorů a zájmů… Nebo se ještě rozhodne podpořit i další politické formace, nejen ty odbojné. Ani to by nebylo historicky poprvé. Najde-li solventní miliardář volné prostředky, podělí koalici a opozici vyváženě; vyvolení potom zasedají, navrhují, hlasují a zamítají, každá partaj hezky na svém pískovišti.
A solventnímu zůstane klid na jeho bohulibou činnost, protože kdo si hraje, nezlobí.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.