Václav Souček: Když létají třísky

Zkusíte-li tím příslovím pootočit, vyznívá takto: létají třísky, asi se někde kácí les. Kolektivní vina je považována za obecně nepřijatelný princip. Dopingovou aféru v Rusku však považuje mezinárodní atletická federace za státem řízenou, vyloučila tedy ruské atlety šmahem a sportovní arbitráž v Lausanne její rozhodnutí potvrdila.

Zmíněné třísky pocházejí z rozštípnutého mínění: kolektivní vina je nepřijatelná, přesto je vynesen kolektivní trest. Nalož s tím každý, jak umíš; když se ale odnímají pocty vítězům s prokázaným dopingem, jak se mají cítit čistí sportovci pod stupni vítězů? Přišli o epochální pocit, o přízeň davů, o společenské uznání, o hmotné podpory státu, o výrazné prostředky sponzorů.
Doping je nemorální, nepřijatelný stejně, jako kolektivní vina. Bojkot olympijských her v osmdesátých letech minulého století způsobily politické hrátky rozděleného světa, o dopingu se tehdy řeč nevedla.
Novodobé olympiády se konají od Atén roku 1896 ve znamení zdokonalování lidského ducha, fyzické zdatnosti, a také o touze překonávat bariéry a pomyslné limity. MOV překonal sám sebe a delegoval pravomoc a odpovědnost za létající třísky dopingu dolů, národním federacím.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio