Václav Souček: Licencovaný názor

Nenechávejte prchlivost cloumat svým majestátem, jestliže někdo jiný vyhlásí triumfálně na veřejnosti Váš názor. Bývá to jako u Cimrmanů; jestliže s názorem přijdete na patentový úřad později, máte smůlu.

Holt je to tak, že názory jsou houfně šířeny epigony. Ve vzácných případech je původní autor názoru citován, třebaže názor nebyl ještě veřejností obecně uznán. Anonymní názor striktního charakteru kdysi objevil přítel na zdi neútulné veřejné instance v Mimoni. Azbukou oznamoval světu „Vaňa durak“ a český překlad pod původním textem nebyl zcela přesný.
V podobném prostředí bývalo setrvale šířeno drsné oznámení: „ Servít je vůl“. Jednou jedinkrát autor zaznamenal na nejmenovaném hlavním nádraží názor opačný, tudíž licencovaný:
"Všichni jste volové" - Servít.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.