Václav Souček: Máme málo

Máme tento rok nevídanou statistiku hospodářské prosperity, proto sílí se všech stran lačné volání. M á m e m á l o , zní hlasy odborářů, zní ze školství a sportu, z MPSV, od výzkumníků, ale především ze zdravotnictví, které již jednou tvrdou zkouškou typu „děkujeme“ prošlo.

Poživatelům průměrné mzdy, natož pak poživatelům důchodů se nad tím tají dech, přičemž požadovaných deset procent nárůstu proti přeshraničnímu Německu je směšně málo. Zdá se, že trezor státního rozpočtu, ovinut řetězy a kladkami jako fakir, bude stejně dobyt a otevřen ještě letos, protože po Novém roce by se mohlo ukázat, že některá čísla se vyjeví coby fatální statistické odchylky. A vycházet při srovnání příjmů na hlavu se spolkovým Německem rozumu nejen odporuje, ale některé hlavy přímo deptá.
Lékaři budou v našich službách brát méně a chtít více ještě několik dekád. Při nejlepší vůli nemůžeme totiž stíhat v mašinách na páru rychlíky západních sousedů, třebaže topičům opatříme větší lopaty.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.