Václav Souček: Máslo – IV.

Minulý týden vyšlo najevo, že ve srovnání s minulým rokem v červenci poskočily vzhůru především ceny potravin, to téměř o šest procent. „Skokanem“ v cenách se stalo máslo, to podražilo o 45 procent. V publiku se nadšení z takového výkonu nedostavilo.

S růstem inflace se trefila do černého prognóza ČNB, přesně 2,5 procenta. Nový Prognostický ústav založen zřejmě nebude, výnosy letošních zemědělských plodin jsou nižší, a následný vývoj cen potravin (mouka, pečivo) směrem vzhůru je jasný. Oblé sinusoidy statistických grafů vystřídají ostré amplitudy. Budeme se muset spokojit s kusými zprávami, konstatujícími prudký pohyb.

Setrvalá, dvouprocentní inflace je pro centrální banku rozhodně příjemnější než hrozba deflace. Spotřebitel bude chlácholen globálními ekonomickými zákonitostmi světových trhů, a odkazován na dlouho připravované, obšírné transkontinentální smlouvy, o jejichž obsahu si může zatím nechat zdát.

A ke krajíci s margarínem může – den po dni - přikusovat dílčí analýzy.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.