Václav Souček: Matka pokroku

Před volbami se slibuje, po volbách se pracuje, dost možná i maká. Volby bývají hodně o slibech. Spoléhá se na to, že lidská paměť je krátká. Rozlišujeme potom práci - a činnost.

Všeobecně to ale neplatí. Jsou kategorie, které vytrvale pracují s plným nasazením ku prospěchu obecného blaha, či spíše ku prospěchu jeho zprivatizovaného kousku. Pozoruhodnou množinou jsou pracující na trvalém odpočinku. Buď je jejich práce neobyčejně baví, nebo se jim stala životní potřebou, či dokonce nutností. Není výjimkou, že nutností nevyhnutelnou, jíž ze všech sil brání propadu své existence do chudoby. Vysněný ideál „budu dělat jen to, co chci“ se protočí kolem osy – a třetí věk maká stejně jako ve věku produktivním. Práce, ta matka pokroku – jak pravila kdysi burcující píseň – umí potěšit i prohnat.
Závěrem citace Vladimíra Jiránka z ordinace bradatého psychiatra, žel bez tehdejší kresbičky: "Tak vy pracujete u lisu, za dva tisíce měsíčně, a práce vás těší… to je velmi vážné."

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.