Václav Souček: Mravy a obyčeje

Nedá to pamětníkovi teskně nevzpomenout obyčejů rázovitých hostinských z přelomu minulého století, neboť dnes houfně a bez alternativy mizí z mapy venkova útulné hospody, tak jako z jídelníčků gothajský salám s cibulí.

Jeden z populárních šenkýřů našeho mládí razil zásadu, že „do hospody se chodí pít, a najíst se má pan host doma“. Jeho podání znělo poněkud drsněji, ale jinak jste mohli očekávat zacházení téměř vzorné, s místně ustálenou odchylkou. Když si příkladně čtyřčlenná stolní společnost objednala čtyři štamprlátka, pan Bohumil ji pozvolna přepočítal zrakem a opáčil zdvořilou otázkou: „… a kdo z pánů – s dovolením – nebude pít?“

I nedoukům po krátké pauze došlo, že muž od výčepu se za malého panáčka stává strůjcem zážitků svých hostů. Štamgasti navštěvovali lokál především kvůli němu. Pravda, byla to jinak doba všelijaká, doba sudové desítky výkyvné kvality, nevalné kávy, žlutých limonád, Globusek, a gulášů.

Lehké odpočinutí Vám, pane hostinský, jakož i košatým a košilatým mravům hospod té doby. Restauracím ducha, bez televizí, mobilů a připojení.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.