Václav Souček: Muži práce

Jen z naší ulice chodili do turnusových služeb hned dva. Oba jezdili na páře, oba nosívali do práce tašku s jídlem a bandasku s kafem. Oběma jsme jejich práci záviděli, lokomotivy hladili na nádraží a u semaforů očima, a pan Michálek nám ze své třistadvacetčtyřky mával, neboť jezdil Letohrad. Všichni jsme tou dobou toužili být strojvedoucím, nikdo topičem. Jenže dráhy si tou dobou vychovávaly mašinfíry z topičů, z chlápků na špinavou práci, z těch, co roky házeli lopatou, vydrželo jim zdraví a prošli náročnými zkouškami.

Čas oponou trhnul, jak praví básník – a mužové na špinavou práci vypadají zcela jinak. Ze suterénů politiky chodí prvotřídně oháknutí fámulusové na nezávazná předsmluvní jednání o závazných smlouvách na astronomické finance, aby se poté zrodily neuvěřitelné příměry o brčku, nasunutém do podniku, či bagrech, přistavených k zakázkám.
Oddělené finance, vyprané několika účetními přesuny se ocitnou v čistých rukách úctyhodných politických reprezentantů. Riziko, spočívající na bedrech mužů na podobné práce, je minimalizováno spletí propojených vztahů a realizovaných zájmů, jakož i plynutím času a střídáním politických postů. V nejhorším pomůže promlčení, z nejhoršího abolice. Jen výjimečně potvrdí soudní výrok výjimku z pravidel. Jednu takovou máme na očích, její konec v nedohlednu. Jmenovat netřeba.
Závěrečná chvála náleží všem někdejším mašinfírům na páře a jejich topičům, mužům na špinavou práci.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.