Václav Souček: Na prášky

Rozjitřené atmosféře posledních dnů dodala na světovosti poštovní zásilka, odeslaná odkudsi ze severu. Adresovaná Milanu Chovancovi na ministerstvo vnitra obsahovala podle dostupných údajů životu nebezpečné látky, dokonce snad kyanid. Tak to je nevítané novum; u nás přece bývá zvykem rozesílat jedovaté řeči, které mívají ve výsledku účin podobný - adresát otráveně zaprotestuje, přeruší dočasně působení ve veřejné funkci a vyčkává, až se rozhoupe příslušně ustanovená komise, či policie a soudy.

Inu, žijeme v zánětlivém geopolitickém prostoru, který písničkář Pavel Dobeš kdysi nazval „slepé střevo Evropy“. Proto se tu mísí nepěknosti z jihu a ze severu, a vlivy východu zápolí s těmi západními. Není to ale tak, že bychom z toho měli být všichni na prášky. Jen je třeba čas od času vyměnit ostražitou bdělost za bdělou ostražitost…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.