Václav Souček: Nápad

Zdeněk Svěrák má za jeden z prvotřídních nápadů kolíček na prádlo. Autor by připojil deštník, důvody není třeba rozvádět. Po vedrech přijdou deště, po suchu voda, po létech tučných léta hubená. Aktuálně zažíváme takové oživení cestovního ruchu, že si s ním absolutně nevíme rady.

Kolíček pomůže s prádlem, deštník v lijáku a proti palčivému slunci. Užitečné nápady poslouží, absence nápadů nás činí bezradnými proti migrační tsunami.
Prší jalové řeči o naší xenofobii z temných mraků logických obav z dosud nepoznaného nebezpečí. Přesvědčovat přesvědčené a hněvat nahněvané je k ničemu. Rádi bychom zavřeli dveře, které ale Evropa nemá. Můžeme se jako při povodni postavit s rozpaženýma rukama a volat „velká vodo, my tě tady nechceme“, bude nám to platné jako zimník mrtvému. Jako deštník otevřený proti zemětřesení. Jako kolíček na prádlo bez šňůry. Potřebujeme nápad, jak jednat, než se nám zatřese pod nohama naše země. Jednat ve smyslu činit.
I slovo „nápad“ má jiný výklad. Hledejte v policejním ptydepe.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio