Václav Souček: Napsat knihu

To se tak přihodí, že se člověku stane z mikrofonu vrba holiče Kukulína, a ze psaní součást denní hygieny. "A to opravdu dělate denně?" ptal se kdysi nedůvěřivě na penzum rozhlasového podotýkání slovutný autor Saturnina Zdeněk Jirotka, "no to je moc!"

Tázaný musel ke křížku, že je toho opravdu nad hlavu – a někdy i na hlavu. Že tázaný neumí stvořit dvě epochální knížky, které autora přežijí, a přesáhnou ze století do století. Když už přišla řeč na Saturnina a Muže se psem, otázal se nesměle: nepřišla někdy nabídka od vydavatele z tehdejšího kapitalistického Západu, když po osmašedesátém vzalo z Československa tolik šikovných lidí roha?
"Nevim" pravil klasik po ostravacku, "Nebylo třeba. Asi si vezli Saturnina sebou…".

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.