Václav Souček: Neškodný byznys

Tvrdý zákon, ale zákon; v roce 2005 zrušil Nejvyšší soud trest pro vydavatele Hitlerova "Mein Kampfu". Tou dobou muselo píchnout u srdce mnoho pamětníků mnoha obětí nacistické okupace.

Protože s jídlem roste chuť, dočkali jsme se v Čechách dalšího kousku - vydání sborníku projevů Adolfa Hitlera, i s odborným komentářem nezávislého publicisty. Ani tentokrát neshledal soud závad. Tíž vydavatelé prý uvedli na trh i knihu o programu NSDAP. Prý jde jen o neškodný, svobodný byznys, na trhu se našlo bílé místo.
Nu, kdyby šlo o rodokapsy, nelze namítat nic. Ale vzhledem k válečným větrům, které roztáčí vír bezbřehých ideologií a mocenských zájmů se můžeme dočkat toho, že neškodný byznys s knižními produkty provede jako bosý chlapeček kotoul - a vstane obutý do holínek a s rukou vztyčenou k pozdravu...

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.