Václav Souček: Neslušně slušné

Neslušné násobky slušných příjmů v manažerské branži? Samozřejmě existují, to ano – ale hledat je něco jiného než nacházet. Mnoho povolaných, málo vyvolených, a navíc - preferenční informace o přístupu k násobkům slušných příjmů mívají tak zvaní političtí trafikanti. Což lid obecný dráždí a hněvá, pokud se to ovšem lid obecný dozví.

Vedení podniků a společností ovládaných státem zvládá s nevídanými platy a odměnami nevídané kousky, viz zjištění v případě Letiště Praha, či případ Exportní garanční a pojišťovací společnosti, jejíž ředitel měl dvakrát vyšší plat než šéf ČNB. Závratné částky odměn na hlavu manažerů lze upravit jak tužkou, tak počítačově; zvýšením počtu manažerů se horentní částka rozloží do statisticky přijatelného průměru na jednotlivce - a opět bude ticho po pěšině.
Zvolna prý pracuje k porodu senátorská iniciativa právní úpravy, obsahující horní limity příjmů manažerských pozic u státních firem. Lid obecný tedy nechť trpělivě drží palce senátorské iniciativě. V případě úspěchu ji budou následovat neodkladné žádosti - o prolomení oněch limitů.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.