Václav Souček: Neúměrná motivace

Nová doba nové chce mít činy, jakož i nové názvosloví. Najdou se i případy, že jde dokonce někdo za korupci několika milionků bručet; dostane šanci doplnit si postavení byznysmena a senátora o kvalifikaci skladníka a knihovníka v nápravném zařízení a za vzorné chování si zažádá o propuštění po jedné třetině výkonu trestu.

V jiné kategorii "bílých límečků" a bílých plášťů je třeba nejprve přehodnotit a odpovědně definovat počínání, souhrnně nazvané úplatek.
Slovutné farmaceutické firmy si - jak známo - zajišťují odbyt svých produktů pozornou motivací sítě odběratelů. Čas od času se prolátne nějaký zahraniční kongres v příjemné přímořské destinaci, spojený s krátkodobým rekreačním pobytem na náklady hostitele. Že by úplatky? Ale kdeže... podobné akce jsou přece na hony vzdáleny činům, hraničícím s paragrafy trestního zákona.
Není-li vyhnutí, jsou čas od času postiženy pouze pokutou za - slyšte, jak je ta naše řeč úžasná - pokutou za "nadměrnou motivaci".

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.