Václav Souček: Nezřetelná hranice

Známe výroky k nevíře; někdo Vám přeje dobré jitro, ale vy se zkušeně rozhlédnete, jestli se nestmívá. Známe výroky nešťastné; to když se člověk uřekne a pak se hlava diví, cože to huba povídá.

Stane-li se člověk "věcí veřejnou", je třeba si výroky bedlivě ohlídat. Kdo mlčí, je považován okolím za moudrého. A tu bývá špatným rádcem hněv, či vyšší stupeň rozčilení. Premiér - obvykle chladnokrevný - se vyslovil, že ustoupit od zvýšení DPH je už na hranici ekonomické a politické debility. Pan prezident zařadil tento výrok mezi výroky absurdní a pravil, že siláckou rétoriku nemůže přijmout.
Lid obecný na soubor výroků nahlíží s jistým údivem, domnívaje se, že to bude z horka.
Lid obecný, pilně dovzděláván v politické gramotnosti se přiklání k názoru, že hranice politicko-ekonomických věd mezi debilitou a fach-idiocií pozbývá zřetelnosti.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.