Václav Souček: Noc zrady

Právem se sluší dnes vzpomenout výročí 21. srpna, výročí tak zvané „internacionální pomoci“, která klekla Československu na krk a dusila republiku dvacet let. Ale pamatujeme si i jiné zrady, tu další hned rok nato, navíc od našich vykutálených, zapálených internacionalistů, kteří včas prozřeli s prstem ve větru. Kdo nebyl s nimi, byl proti nim, respektive proti sobě a svým dětem.

Následovaly odchody tisíců lidí z domova, a co horšího, tuzemská, vnitřní emigrace oříznutých a zaříznutých existencí. Životy statisíců sevřené do kleští „kádrových předpokladů“ a mzdových tabulek. Těžko lze provozovat odpor proti režimní tuposti daleko od Prahy, když prvořadou starostí bylo rozdělit hubenou dobírku na výdaje nutné a zcela nezbytné.
Nuže, je to za námi, listopad 89 naše dějiny nasměroval ke svobodnějšímu životu. Jak s tou změnou nakládáme, to je jiná kapitola.
Zůstává ale důvod k tomu, aby pamětníci otevřeli v noci z dvacátého na jednadvacátého srpna okna a zaposlouchali se do ticha.
Protože v tom šedesátém osmém nebe dunělo.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio