Václav Souček: Od péra a pod penzí

Nově instalovaný ministr zdravotnictví mínil neprodleně snížit počet svých náměstků o dva, respektive o dvě. Stejně neprodleně narazil na služební zákon, který nedovoluje měnit náměstky na ministerstvu souběžně s výměnou ministrů.

Pamětníci vraštili obočí už nad přijetím zákona o státní službě a volbě státního super-úředníka; ono to zabetonování náměstkovských pozic má svá „ pro“, ale i těžkých kalibrů „proti“. Eliminovat vlivy politických okruhů je provázeno letitými snahami, už za první republiky se pro nedotknutelné úředníky vžilo lichotivé označení jejich společenského postavení – od péra a pod penzí.

Počet ministerských náměstků se nemusí laikovi pozdávat, ale v podstatě je neomezený. Jako jsou neomezené meze omezenosti, jak praví jedna z písní Jardy Samsona Lenka. Nějaký vývoj, a nějaké následky ta záležitost mít nepochybně bude.

Pro dnešek závěrem: Murphyho zákony jsou věčné.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.