Václav Souček: Omyl či záměr

Jsou soudní řízení, nad jejichž výsledkem se svírá v krku; obecné mínění je názoru opačného, reálné pochybnosti kolují i i v justičních okruzích včetně toho nejvyššího, ale přes finální výrok tak zvaně nejede vlak. Tak se stane, že dareba nesedí za to, co udělal, ale za to, co neudělal.

Do krajnosti citlivá je veřejnost zejména na zřetelné případy korupce. Kdosi už korupci charakterizoval tak, že tam, kde slušnost nesměle klepe u brány, korupce zavírá za kliku zevnitř.
Pan Karel Holomek ze Společenství Romů na Moravě reagoval v tisku na smír a omluvu ministerstva spravedlnosti třem poslancům-trafikantům nesouhlasně; sdílí názor, že trestný čin se v tomto případě stal – a nebyl potrestán jen pro údajnou poslaneckou imunitu. Napsal závěrem, že obyčejný občan zažívá důsledky korupce s odporem a hořkostí.
Je to ještě o něco horší při silném dojmu, že nemusí jít o justiční omyl, ale o cílený – a docílený záměr. K omylu dojít může a občas průkazně dochází; omyl je omluvitelný.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio