Václav Souček: Opakování

V Portugalsku maří životy nezvladatelný požár, u nás dopravní nehody, ve městě na Temži teroristické útoky. Jako by svět postrádal dost rozumu, jako by nestačily lokální ozbrojené konflikty, epidemie, a hladomory ze sucha. K rozhodnutí o útoku automobilem stačí chvilkové pominutí smyslů, netřeba složité přípravy ani výzbroje.

Poslední událost tohoto druhu u londýnské mešity odsoudila britská premiérka, starosta města, a veřejnost. Muslimští věřící naléhavě žádají o zvýšenou ochranu, a zcela jistě budou vyslyšeni. Podobné incidenty (v drsných detektivkách Ed Bc Baina se píše, že vznikají z vedra) vedou k naléhavému opakování varovných signálů; totiž, že nejohroženější množinou by mohli být v blízké době lidé téže víry, u m í r n ě n í muslimové, kteří se nehodlají ztotožnit s agresivními činy muslimů neumírněných.

Teror, jak vidno, bývá ochotně pomstychtivý. A historie, ta učitelka národů, zřejmě zkouší z opakované látky.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.