Václav Souček: Opakovaný vtip

Záleží na tom, jak se k podobným případům stavíte. Nejsou-li vám po libosti, pak nebude-li masivního tlaku veřejného mínění, nestane se zhola nic, natož aby se našel hlavní viník.

Řeč je o tunelu Blanka, který měl být - a opět nebude - uveden do provozu. Tentokrát to vázne na kabelech. Opakovaný vtip není vtipem, říkávalo se, ale výjimka potvrzuje pravidlo. Symbolem takové výjimky už nebudou jen Cimrmani se svým „výška, teplota, tlak, rosný bod“, ale tunel, jehož finální rozpočet utěšeně kyne. Běda ovšem, kdyby kabeláž selhala až po slavnostním otevření; to by byl teprve povyk. Pražské primátorce tudíž unikla úlevná, emotivní hláška o „nějakém debilovi“.
Až bude jednou po všem a tunelem se bude jezdit, vezmeme jako jedna rodina na vědomí, že podobné projekty na léta, dekády a miliardy se realizují především pro beztrestné čerpání veřejných rozpočtů.
Rovněž lze přitakat logické námitce, že v podobném prostředí se debilové nepohybují.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.