Václav Souček: Otázky životní úrovně

To máte tak: někdo vyjde s málem a není na něm znát, že by měl starosti. Jiný už dávno zapomněl, jak chutná suchý krajíc nalámaný do kafe, a štvaný věčnou honičkou za vyšší životní úrovní jako by nosil na svých bedrech osudy tohoto světa.

Komentář vzpomíná náměstka někdejšího významného národního podniku; bydlel v malometrážním 2+1, přibližoval se malolitrážním Trabantem, jistou legitimací dosáhl legitimizace svých schopností. Optikou své životní úrovně posuzoval i žádosti o zvýšení platů svých podřízených, kteří vesměs odcházeli z obšírných jednání s nepořízenou. Neměl velkých cílů, ale sloužil ze všech sil.
Tento týden vyšlo najevo, že jistá politička řadu let pobírá od státního podniku okrouhlou měsíční sumičku za – kulantně řečeno – blíže nespecifikované služby charakteru právního poradenství. I to je případ nasazení všech sil.
Jenomže ten, co umí vyjít s málem, se potýká s problémy vyšší životní úrovně; neumí odlišit podnikání politiků od politikaření podnikatelů.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio