Václav Souček: Pomníky

Pomníky se s odstupem let ukazují jako následek, i příčina viny, svobodymilovnou Ameriku nevyjímaje.

Pomníky to mají těžké. Soše V. I. Lenina kdysi v Boleslavi někdo přes noc navlékl přes rozepnutý zimník batoh. Jindy se zase seknul výtvarník a Vladimír Iljič třímal druhou čepici v ruce. Jednoho večera se naše město královsky bavilo, když v záři reflektorů velikánovi revolučního hnutí myli mládenci z pohotovostního útvaru hlavu. Holubi mezi sošnými velikány rozdílů nečiní.

Logo

To ptactvo nebeské v Helsinkách sestává hlavně z racků. Pomníků a soch jimi výtvarně dekorovaných je tam nepočítaně, našinec se v nich nevyzná, ale písmu na podstavcích porozuměl. Ani Finsko nezůstalo okupačních fází ušetřeno, nicméně sochy a pomníky zůstaly. Dost možná coby výstraha.

U nás jsme mívali takové shromaždiště výtvarných povedeností v obci Bezpráví. A „frontě na maso“ na Letné symbolicky odměřil dočasnost obří metronom.

Co k tomu dodat? Obrazoborectví asi nebude ten nejlepší způsob pro zachování paměti národů.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.