Václav Souček: Poslední týden

Spršku nepříjemných zpráv tohoto týdne vyvažuje jedna neobyčejně příjemná: vysvědčením skončil zase jeden školní rok, a nastávají dva měsíce prázdnin. Vzpomínáte si ještě na ten obrovský pocit úlevy a dětských radovánek? Žádné svírání u žaludku v očekávání pondělních rán, žádné bobky z písemky, z pedantického matykáře, žádné „davaj slavar“, žádná rajská s kolínky ve školní jídelně, ale od rána do večera kolo, trenky a tričko, fotbálek, voda s octem a cukrem, a krajíce chleba se sádlem a cibulí, kedlubny, okurky, hrachové lusky, a ječnišťata, a kdovíco ještě přišlo pod ruku i za plotem.

Tahle výsada her a malin nezralých je nám dospělým, zralým, a přezrálým nedostupná, a žádná dovolená u moře ji nenahradí.
I česká vláda si došla pro vysvědčení, a podle novin dopadlo chvalitebně. Dobře se to čte a akceptuje i přes jisté výhrady. O sobotě, jíž začínají školáčatům prázdniny, zvláště.
Jenže vláda, jak známo, má dovolenou jen papírově. Práce jí neuteče, naopak, hromadí se, vrší, a přešlapuje za dveřmi.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.