Václav Souček: Poté

Když se rojí včely, věci znalý včelař si ví rady. Když se rojí rozpory a spory, bývá nouze o rozumný nadhled.

Co se dělo letos okolo výročí 17. listopadu, na to by pomalu nestačil tlustospis, tak zkusme zatím jen pár postřehů. Nelibé kroky vývoje přivodily nutkavou potřebu čitelného nepřítele, rezonující membrány. Prezident Zeman posloužil, ať už vědomě, či maně. Objevila se potřeba zdi, která by reflektovala a zaznamenala nevoli části veřejnosti – a nabídla se už jednou užitá, památeční zeď J. Lennona na Kampě.
Proč to? Obraťme se k citátu z Ludvíka Vaculíka: "stalo se, že komunismus padl - a vrátily se příčiny jeho vzniku."
Jisté chemické látky- jinak bezpečné - mohou být ve směsích nebezpečné, vznětlivé, třaskavé a není žádoucí hrát si v jejich přítomnosti se sirkami. Pro dnešek nesmí proto chybět ještě jeden citát, nápad kreslíře Miroslava Kemela: "Geniální tah, pane prezidente. Pokus o spojení národa Vám v podstatě vyšel…"

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.