Václav Souček: Potížisté

Z balkonu Poslanecké sněmovny, odkud už padalo na hlavy starostlivě jednajících představitelů vůle lidu leccos, se odhodlal skočit anonymní zoufalec, který neviděl jinou demonstrativní možnost, jak se domoci svého práva. Řečeno zde-úředním jazykem: bylo mu v tom zabráněno odpovědnými pracovníky. Údajně to nebyl první takový počin dotyčného.

Byla mu nabídnuta okamžitá právní pomoc od poslance hnutí Úsvit, a vyskytlo se několikero různorodých vyjádření. Z nich zaujalo kulantní mínění exministra Miroslava Kalouska, jenž byl s dotyčným již jednou v minulosti kontaktován a označil jej tehdy za potížistu. S potížisty, jak známo, bývají potíže, ale potížistulze uchlácholit; s chronickým kverulantem to bývá složitější, verbální konejšení nezabírá.
Jako na potvoru se vyskytla následně i svízel po pádu stíhaného poslance a exhejtmana - nyní potížisty až kverulanta - do jámy, kterou kopal někdo jiný.
Komentář si neví rady s řešením. Jen by doporučoval napříště vyloučit z okruhu volebních sloganů vábivé heslo:
VAŠE STAROSTI NA NAŠE HLAVY.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.