Václav Souček: Pragmatici

Ryzí pragmatik to nemá v dnešní době zrovna nejlehčí; dobrý přítel tvrdí, že člověk intuitivně volí zaprvé, zadruhé a zatřetí to nejlepší ve svůj prospěch, až potom nastupují jakési ohledy k bližním a svědomí.

V jisté, právě probíhající kauze se postavil na zadní proti trestnímu stíhání absolvent moskevského institutu mezinárodních vztahů, někdejší zahraniční diplomat s krytím komunistické rozvědky; absolutně nerozumí obžalobě, neví, co měl spáchat, neví, jak by se měl hájit, nějaké vyvádění milionů na účet jiného žalovaného je mu cizí, preferoval vždy jen svoje obchody a nemá ve zvyku obchodní partnery lustrovat, protože – a to je to nejdůležitější! – peníze nesmrdí.
Postoji ryzího pragmatika by prostý zaměstnanec, v potu tváře vydělávající do května každého roku na daně, musel přitakat, neboť nemá šanci znát souvislosti a podrobný obsah oné kauzy. Prostý zaměstnanec se lehce ztotožní s pragmatickým názorem, že všichni jsme vlastně soukromníci a preferujeme každý svůj zájem.
Ale zároveň se prostý zaměstnanec strachuje, aby kauzu nesoudil podobně pragmatický soudce.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio