Václav Souček: Předloha

Politické strany a hnutí by od roku 2017 – tedy od příštích sněmovních voleb – nesměly přijímat od jedné fyzické, či právnické osoby dary nad 3 miliony korun; tak praví vládní návrh, omezující financování stran ve volbách.

Úpravy navrhuje předloha i v majetkových přiznáních, obsahuje zpřísnění a vytvoření obecně přístupného registru prohlášení všech veřejných funkcionářů. Strany a hnutí by měly mít transparentní volební účty pod dohledem nového, nezávislého úřadu. Za porušení pravidel by jim kynula pokuta do půl milionu, za překročení limitů by sankce činila jedenapůlnásobek částky, o níž by byl limit překročen. Hlídat by to všechno měl nový úřad.
Dopracována téměř do detailů bude vládní předloha podrobena nelítostné analýze politických stran a hnutí, jimž se nebude líbit..
Je namístě podotknout, že a/ peníze nejsou nikdy neutrální, jak upozorňuje na ekonomické pravidlo exprezident Václac Klaus
b/ peníze do voleb vložené coby dary vyžadují zásadně vysoké násobky návratnosti, jinak by takové volby nikdy nebyly.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio