Václav Souček: Předpoklady

Předpokládat, že v politice hrají hlavní roli osobní a vzhledové předpoklady, vyznívá foneticky jako hříčka se slovy. Ale personální rošády, jichž býváme němými a topornými svědky, vypovídají o něčem jiném.

Pravda – doby, kdy volby mohla vyhrát tenisová raketa, nebo buldozer, jsou za námi, ale umanutá snaha uhranout něčím novým a nevídaným přetrvává. Aktuálně se kladou nároky na efektivní rétorickou přesvědčivost, jako by politika byla postavena na roveň prodeji vysavačů z povídek Oty Pavla. Přitom ještě nevymizely z pamětí voličů hlavy, neúnavně hovořící bez tečky, ani jiné, na tečku kladoucí důraz, jakož i další osoby znamenité, ale venkoncem nezdrženlivé.

Když odbočíme až za velkou louži, tak symbol kubánské revoluce slynul sáhodlouhými projevy, ohnivými od začátku do konce, a jeho ostrov svobody skončil v totální nesvobodě.

V konci této poznámky se sluší zopakovat, že nezáleží na tom, kdo co říká, ale na tom, c o k d o říká … A hlavně, co kdo učinil, a činí.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.