Václav Souček: Příklady táhnou (i ty méně povedené)

Měla být Velká Británie o něco menší? Skotsko dalo víc než najevo touhu po samostatnosti. Dnes už jsou známy výsledky plebiscitu o oddělení od společného stolu... jen kdyby to bylo tak jednoduché, jak se zdá na první pohled.

Téměř osmset tisíc lidí z celého britského společenství se zaregistrovalo pro korespondenční hlasování o samostatném skotském státu. Jejich hlasy mohly být stěžejním faktorem. Stěžejní faktor může být lehce zpochybněn, jak bývá zvykem u všech lidových hlasování.
Touha po samostatnosti se ve výsledku může podobat účinkům trhaviny. Nobelův vynález je jako oheň - dobrý služebník, ale zlý pán. Důsledky lze do jisté míry předvídat, dnešní řečí "predikovat". Neboť teoretického dělení se chopí konkretní dělitelé - a kde člověk, tam jeho zájem.
Že by i "postsametové" dělení společného státu Čechů a Slováků bylo žádoucím příkladem? Příklady táhnou, praví latiníci... V Británii zvítězil uvážlivý patriotismus nad nacionalismem.
Británie zůstává celistvá. Názory rozdělené.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio