Václav Souček: Přirozené a nepřirozené faktory

O případu „máslo“ už byly popsány metráky papíru, a je to pořád káčo kolem: řečeno s cimrmanology můžeme o tom diskutovat, protestovat, a revoltovat, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeme dělat.

Máslo - cenový skokan roku - už bylo protaženo coby materie nejrůznějšími didaktickými analýzami, aby se spotřebitelská veřejnost nenamíchla přes čáru. Je to prosté, milý Watsone, bez másla se neobejdete a spekulace s tím počítají. Co všechno hraje v jeho cenách roli – od letní pastvy až k regálům obchodních řetězců – bylo již mnohokrát podrobně vyspecifikováno. Nově to objevně shrnul jistý agrární odborník coby „přirozené faktory“.

Nuže, protiváhou podobných faktorů je přirozená lidská nespokojenost, přerůstající postupně v nevoli a zlost. Hněv, jak známo, je špatný rádce. Spolu se zvládnutým hněvem by měla civilizovaná společnost umět zkrotit i nevídanou drzost; nepřirozený faktor, pro který máme v českém slovníku převzatý výraz – chucpe.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.