Václav Souček: Příslovečné smysly

Stotisíc důvodů pro vystoupení, sto tisíc důvodů pro setrvání v Evropské unii najde Anglie, aniž by musela dlouho hledat.

Je na kampaních, aby výsledky hamletovského referenda ovlivnily, přičemž prognózy obou východisek jsou známy: brexit by oslabil na dlouho jak Anglii, tak Unii, setrvání si vyžádá bezpodmínečnou rekonstrukci a restart v Bruselu. Hospodářskému gigantu se nesporně daří, stojí-li na pevných základech, může být zárukou bezpečnosti a hospodářské spolupráce; ostatně z těchto důvodů vzniklo původní společenství uhlí a oceli.
Protože i ono pověstné „mávnutí motýlího křídla“ mění svět, přejme si, aby v referendu zvítězil smysl pro příslovečný anglický klid. Jinak to silně zatřepe i s příslovečným smyslem pro německý pořádek a francouzskou eleganci. Natož pak s příslovečným smyslem pro naše nesmysly.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.