Václav Souček: Přísně důvěrné

Obchodní inspekce umí zakázat hračky, ohrožující dítě na zdraví a na životě.

Nemá šanci zakázat hračku, ohrožující na zdraví a na životě penzisty, naivní jako malé děti. Nejmenovaná společnost na jistém PO BOXu jim nabízí "Potěšení a Pochutnání" za neuvěřitelně výhodných podmínek: například mandlové sušenky 200 g za pouhých 491,90 Kč – a to původní cena činí 655,80! Objednáte-li, pak pozor! Ihned jste ve slosování o výhru přesahující čtvrt milionu; no nekupte to, za ty prachy… Adresát si počte dlouze, listovní zásilka obsahuje osm příloh, nespočet vykřičníků, upozornění, a varování, aby adresát neváhal a okamžitě reagoval. Pokud reaguje pozitivně… no, kdyby se to povedlo jen u jednoho z desíti, musí vynést taková hračka víc než slušné živobytí pro odesilatele. Vypadá to, že si mazaně vybírá z databáze podle data narození; čím starší adresát, tím větší naděje, že vějičku spolkne.
Macaté psaní nese výrazné označení SPĚŠNÉ a PŘÍSNĚ DŮVĚRNÉ.
Přísně důvěrně řečeno se lze domnívat, že čím spěšněji takovou přísně důvěrnou korespondenci odložíte mezi papíry do sběru, tím lépe. Musí-li naivní adresát mermomocí utratit dvacku místo za šišku chleba za naději, má jiné možnosti, ne tolik nebezpečné pro zbytky svého zdraví.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.