Václav Souček: Program

V pátek hostovali na folkovém „Chvojení“ páni muzikanti ze Semaforu, doprovázející v malé partě Jiřího Suchého a Jitku Molavcovou. Pořadatelský tým tak nadělil plnému amfiteátru předčasného Ježíška a vděční návštěvníci si s hvězdami rádi z plna hrdel zazpívali. Hodinový recitál obsáhl jen nepatrnou část obšírné tvorby, ale ponoukl k následujícímu zamyšlení.

Co nevidět se budou licitovat a dražit programy volební, usilující všemi prostředky o přízeň voličů. Jiří Suchý už dávno zvolil a praktikuje program celoživotní; učí - a naučil statisíce lidí několika generací rozumět poezii a poetice, celý život svádí mírotvorné souboje s nepochopením mocných, nemocných vlastní důležitostí, a co hlavního – Jiří Suchý neprohrává, v těch nejhorších případech remizuje.

Osobní program na Vysokém Chvojně stručně zopakoval, když závěrem vystoupení šetrně sdělil, že za patnáct let mu bude sto. Domnívám se, že toho večera nebylo mezi námi jediného člověka, jenž by prudce nezatoužil dožít se naplnění životního programu spolu s ním; prostě být znovu při tom.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.