Václav Souček: Prudce

Ale kdeže televizní Náměstíčko, Ulice, Bohéma, nebo Ordinace… prudce jsme načali seriál učených pojednání na téma „máslo“. Máslo se ocitlo na prvních stránkách novin a v titulcích tučnějších než máslo samo.

K jeho prudce rostoucí ceně nechť poslouží odkaz na citát páně Jirotkovy roztomilé fabulace z románu Muž se psem: „Kdo sedí na vrbě, je blázen, nevyřeže-li si píšťalku“. O něco později se při zkoumání povah ukáže, že majitel je neobyčejně popudlivý, vyřeže-li si někdo píšťalku z jeho vrby. Citát je zkrácený, Muže se psem jako románek o šejdířích je možno vřele doporučit.

Tážete se, jak se to týká ceny másla? Nuže – vrba zvaná máslo je aktuálně pilnými řezbáři více než obsazena, jejich odkazů, argumentů, jakož i výmluv na evropské poměry čteme tucty. Jestliže je dlužno ukáznit přiměřenými regulacemi služby taxikářů a společnosti Uber, aby se vzájemně nepotloukli, pak u cen másla nazrál čas k podobnému aktu.

A na okraj vzpomínka z mládí - paní profesorka Henychová nás jako studentíky za podobně nejapné výmluvy místo pohlavků častovala výrokem „jděte mi prudce z očí“.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.