Václav Souček: Recese

Makroekonomika praví, že hospodářská recese je způsobena poklesem HDP po dobu statisticky dokázanou, a provázena bývá pohybem cen spotřebního zboží, obvykle jejich velmi svižným růstem.

Recesí v jiném smyslu slova nazýváme jistý druh žertů v různých podobách, od rádoby nevinných až po drsně ironické.

Senátor Jaroslav Kubera – po boku Jiřího Bartošky v galerii nepoddajných kuřáků – je rétor hbitého jazyka a pohotového vtipu. Shromáždil již dostatek podpisů pro kandidaturu na úřad prezidenta, a přivolal tím atmosféru napjatého očekávání, co se z toho vyvrbí.

Ekonomika a recese (ilustrační foto)

Pokud čiperný senátor uchopí kandidaturu opravdu se vší vážností, může se stát, že zvědavý zájem uvadne. Stejně tak by ale mohlo dojít k jevu opačnému a dosud nevídanému; totiž že by se do volebního klání o prezidentské křeslo přihlásil z čiré recese, a s radostným očekáváním byl početnou množinou podobných recesistů opravdu zvolen.

O recesisty není v naší zemi nouze, neboť humor náleží k arzenálu sebeobrany. Třebaže humor je i jiný způsob smutku.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.