Václav Souček: Referendum-dum

Není divu, že se nad předběžnými čísly tureckého referenda pozastavila celá Evropa. Těsný poměr hlasů v tamějších podmínkách lze jen těžko označit jako úspěch, o takto získaném mandátu se ihned a hromadně vrší pochybnosti. Vyhlásit podobnou plichtu coby vítězství bude považováno za opovážlivost, oznámit národu, že v takovém referendu „není poražených“ je hodně smělé.

Pokud se dosavadní vládní systém promění dle libovůle prezidenta, koleduje si Turecko v poměrech sultanátu o hodně nebezpečnou půdu pod nohama. Podobná, rozkolísaná vyjádření vůle a nevůle by mohly kapitoly historie zvát coby třaskavé občanské referendum-dum.

Historie rovněž prokáže, zda v Turecku šlo o demokratický milník, nebo nedemokratický „omylník“.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.