Václav Souček: Regály

Pouštět se do křížku s obchodní politikou řetězců je pro maloobchod marnost. Nemůžete nechat boxovat Vladimíra Klička s lehkou váhou, třebaže talentovanou, s nadějným Vojtou z Dolní Lhoty. Přesto je třeba připomínat některé jevy opakovaně. Tak třeba ze dne na den zaplatíte za čtvrtku másla o čtvrtinu ceny víc, kdo sáhl do regálu po paměti, nestačí se za pokladnou divit. Nebo – aby to bylo ještě podivnější – zjistíte doma, že jste koupili místo čtvrtky máslo dvacetidekové.

Tak zvané „regálovné“ je zase fintou, která mačká drobnější dodavatele jako citrony; aby se ocitli v opravdu tržním prostředí, jsou nuceni ostříhat svůj zisk až na kůži.
Smíšené pocity pak vyvolávají i lákavé investiční pobídky pro zahraniční investory, nezřídka beroucí chleba od úst tuzemským snaživcům.
Někdy to budí nepříjemný dojem; jako by na pomyslném regálu galaktického obchodního komplexu byla nabízena celá republika…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.