Václav Souček: Regulace a deregulace

Kde se vzal, tu se vzal úderný šik bojovníků za zdraví, nesmiřitelných nekuřáků. Z druhé strany fronty se pak zvedl hlas náruživého kuřáka a znamenitého rétora, dlouholetého primátora a senátora Jaroslava Kubery. Když zkumulujete na papír argumenty proti kouření, a protiargumenty Jaroslava Kubery, nebude Vám formát A5 stačit. Dva protipóly, líc a rub, dvě tváře pravdy vám vyjdou.

Je třeba vzít rozum do hrsti, abyste z takového sporu vlastní mysli vybruslili bez úhony. První, co člověku vyjde, je letité úsloví, že všeho moc škodí; při čemž je nesporné, že kouření samo o sobě škodí víc než nekuřáctví. Pak je ovšem otázkou, proč je stát tak ostře reguluje, když produkty tabáčníků stejně nemilosrdně daní, aniž by je zakázal. Nad prohibicí tabáku, alkoholu, či jiných škodlivin by si však radostně zamnul ruce černý trh a šedá ekonomická zóna, jak nás učí historie.

Prudkému hnutí mysli z bezradnosti říkáme vztek – a to je špatný rádce
Je třeba se rozhlédnout z vyššího kopce, aby se člověk pokorně vrátil po vlastních stopách; jestliže všeho moc škodí, škodí tudíž příliš regulací i deregulací, třebaže čas od času potřebujeme obojí.

Kdosi ze samorostlých koumáků vtělil pod podobnou úvahu zatímní závěr: po regulaci socialismu by bylo velmi žádoucí regulovat deregulovaný kapitalismus…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.