Václav Souček: Rozmíšky a šarvátky

Úvodem budiž připomenuto, co by mohlo zaznít i závěrem: vyznamenání bývá často důležitější pro toho, kdo je uděluje, než pro toho, kdo je dostává.

Z rozličných úhlů pohledů vznikají šarvátky a rozmíšky okolo ceremoniálů státních vyznamenání. V posledku se příčila zrakům pozorovatelů mikina jednoho filmového režiséra a osoba druhého; před tím letošním aktem kypí vášně onačejší, zájmy státu se nesourodě propletly s hodnotami duchovního světa, a personifikace střetu přivolává krajně nepříjemné pocity, jaké se nedají jen tak odehnat. Jeden ze sporů krystalizoval z pozvání úctyhodné osobnosti k ceremoniálu do popření pozvánky.

K řešení choulostivých situací umí občas posloužit tak zvaný „Velký bratr“ a jeho odposlechy, ale víc napovídat se nesluší. Nejde přece jen o nějaké kabelky z Pařížské…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.