Václav Souček: Sešli se na Cibulce

Osídlování má různé podoby; osídlit Lieberland je něco jiného než obsadit zpustlou vilu Milada. Pozornost vyvolává obojí, při čemž případ „Milada“ trumflo silové vyklízení někdejší usedlosti Na Cibulce. Tak masívní demonstraci síly policejních jednotek squoteři ještě nezažili – a taky si to nenechali pro sebe.

Dává to vzpomenout vzorné bezradnosti, charakterizované zlidovělým filmovým výrokem„pořadek musí byt, tak je to spravne“. S tím rozdílem, že zásah policejních složek stál v tomto případě nemravné peníze. Nepozdává se to ani ministrovi vnitra, tomu zase z jiného důvodu – nemíní suplovat zásahy policie něco, co by mělo podle jeho názoru náležet do ranku bezpečnostních agentur.
Policie při tom pilně supluje a je nucena zasahovat při demoličních kraválech na fotbalových stadionech, aby při ničení majetku nedošlo i na životy. Přičemž vrcholovou kopanou provozují spořádané sportovní oddíly a protáčejí v nich peníze, z nichž se protáčejí panenky. Podobné, jaké potom chybí policii.
Inu – jsou to paradoxy, pane Vaněk…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.