Václav Souček: Sezóna okurková

Bývaly okurkové letní sezóny, jimž vládly zprávy typu „česká učitelka a žralok“, ale takové už jsou zřejmě v trapu. Představa, že v egyptském noblesním rekreačním středisku připlave atentátník s nožem mezi turistky, a vybere si pro svůj útok Evropanky, obavu z čelného predátora vodního světa předčí. Že si vybraly daň na životech vlny Černého moře v Bulharsku, to bohužel není nic nového.

Nové jsou autentické záznamy dopravních nehod s tragickými následky, pořízené telefonem, či kamerou. Ta z minulého týdne je sice nezapomenutelná, ale takového druhu, že se vší silou snažíte na ni zapomenout, kdykoliv usedáte za volant. Z hlouposti a naivity zmařený mladý život… Následuje videozáznam jízdy na motorce po zadním kole. Není to ani tři týdny, co se takhle prohnal za běžného provozu po „hradubické“ jeden podobný artista0. Odhadli jsme jeho rychlost okolo stopadesáti. Musí to být opojný pocit, ale nesmíte natrefit na jediný mastný flek.

Máme tak zvanou okurkovou sezónu. Podle statistiky vyhaslo na našich silnicích za červen na šedesát životů. A to nejsme ve válce.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.