Václav Souček: Šíření projevů

Je zajímavé sledovat vývoj jihovýchodní, mírně invazivní přesídlenecké aktivity. Některé zahraniční zdroje dokonce vydaly zprávu, že jistý přístav ve Francii přerušil provoz, protože v jeho vodách se volně pohybovali plavci z řad migrantů.

Výstražně vztyčený prst korektnosti naopak varuje, že Evropu sužuje šíření xenofobních projevů, a že bude třeba zakázat i kritiku islámu. Máme právě jiné starosti, ale k nim co nevidět vyvstane problém udržet i naši žurnalistiku na žádoucí úrovni politické korektnosti; tu prosazuje zvýšeným hlasem část politické garnitury. Zdá se, že bude třeba politickou korektnost systémově ohraničit souborem zákonů tak, aby nekolidovala s nezadatelným právem na svobodný názor. Jisté pokusy už tu byly, bude třeba ještě dopilovat definice; například zda lze zahrnout mezi trestně postižitelné šíření nenávistných projevů i vyčítavé pohledy.
Dost možná by bylo možno zákonně stíhat i upřímné projevy lítosti, adresované navrhovatelům neuváženými slovy. Lid obecný je zatím hojně a bez okolků šíří.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio