Václav Souček: Sliby a zálohy

Žijeme v době, která plodí sliby ve velkém, a ve velkém inkasuje i zálohy. Jeden přes druhého se množstvím slibů trumfují dodavatelé a obchodníci, aby se dopracovali zálohových plateb. S mírnou nadsázkou připočtěme i politiku.

Slib je zrozen ve znamení nejistoty, kdežto záloha naopak ve znamení jistoty; slib Vám oči slastně zalepí, záloha Vám je otevře. Tisíckrát otřepaná pravda zní, že slibem nezarmoutíte, nepoměrně méně se hovoří o možnostech vymáhání nenaplněných slibů. Sliby jsou nekonkrétní, zato zálohy vyčíslitelné; proto je třeba neoblomně hlídat finální vyúčtování záloh; jsou to Vaše peníze, a jen dobré účty dělají dobré přátele.

Z takového úhlu pohledu nenajdete na vágních slibech poctivý chlup. Tak aby to resumé nebylo tak jednostranné, popsal obhajobu slibu jistý zesnulý anglický myslitel takto:

„To, co je důležité, je ta naděje, to je velká součást víry. Dejte lidem sklenici džemu teď, a oni si sednou a snědí ji. Konec. Slibte jim tu sklenici do budoucna, a ona je udrží na nohou navěky.“

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.