Václav Souček: Sociální vrstvy

Mezi váženými osobnostmi je v očích autora jeden z osvícených pánů učitelů, jehož život rozhodně stojí za pozornost. Věkově i vzdělanostně vrstevník slovutných „cimrmanologů“ se smyslem pro humor noblesně nese životem nelehký úděl kantora, a jeho způsob myšlení přesahuje na míle daleko do života a problémů společnosti. Krátkou debatu nad kávou tak umí proměnit v neobyčejný seminář s vůdčí myšlenkou o tom, že plebejec nemusí zůstat nadosmrti plebejcem, když se osudu vzepře vzděláním; vzdor tomu, že mu bylo po léta přisouzeno nuznější sociální postavení pro nevyhovující kádrové předpoklady.

Aby bylo rozuměno – „normalizace“ mu zabetonovala nízký strop příjmu a ořízla tak existenční úroveň jeho rodiny, ostatně jedné z mnoha. Roky takto ztracené v nenávratnu už odškodnit nelze; o to víc je třeba ocenit odpouštění podobných lidí za křivdy na nich spáchané.
Normalizační manýry doba spláchla do septiku dějin, aby stvořila ještě markantnější sociální rozdíly. Například rozličné kategorie „šmejdů“ zdárně obrůstají od prodejců všemožného šuntu až k horní úvrati majetných milionářů.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio