Václav Souček: Špačci

Čas od času člověku padnou zraky na tištěné řádky o vínu; zajímavé je, jak se okamžitě rozvine chuť na doušek. O vinařské přehlídky, soutěže, a košty není nouze, a tak před koncem srpna předstartovní horečka sklizně zajímá i tisk.

Ještě by to chtělo mírnou vláhu, aby si hrozny vzaly k vyzrálosti poslední dávku, a může to začít. Co nevidět se objeví první letošní burčák a jižní Morava uhostí nájezdy z Čech.

Než se tak ale stane, je třeba ohlídat vinohrady před kobercovými nálety s nebe. Špačci, to je ta pohroma; hejna koordinované spolupráce mezi zvědy, sekáči a strávníky neodradí sítě, střelba z moždířů, ani plamenomet. A protože letos pomrzly třešně, vinice jsou středem jejich pozornosti. Je-li nouze nejvyšší, nevznesou se od bobulí ani před sakrujícím hlídačem, vinohradník má po sklizni bez práce, a zůstanou mu oči pro pláč.

Špačci se houhují

Příměr s lidmi nehledejte, nabízí se neodbytně: není-li co do úst, jdu jinam – a když mi dát nechceš, vezmu si sám. Nabádavý odkaz nám zanechal i prokletý básník F. Villon: „to bída z lidí vlky činí, a vlky z lesů žene hlad.“

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.