Václav Souček: Střihněte si

Kámen, nůžky, papír - kdekdo to známe. Malé náměstí a Velké náměstí v Hradci Králové taky. To Malé je dnes kamenné, architektonicky úhledné a neživé. To Velké je rovněž kamenné, hrbolaté, ale slouží jako čilé historické centrum. Odedávna je rovněž předmětem enormního zájmu investorů a inovátorů, potenciálních následníků slovutných architektů a radních věnného města královny Elišky.

Trnem v očích je parkování, znamenající v dnešních podmínkách ovšem život historického jádra ve všech jeho podobách, od bydlení po podnikání. To parkování město kdysi prodalo za hubičku privátnímu sektoru, je o tom papírový pomník ve výši odpadkového koše. A tak tedy se draze zpoplatněné parkoviště stává osinou za krkem nejen všem okolním provozovnám, ale i magistrátu, a mocně překáží velkolepým a nákladným architektonickým úpravám.
Soudě podle nedávného umrtvení Malého náměstí dojde v konci konců přes všechny petice a protesty ve finále opět na kámen, vysoutěžený papírem… Nebo že by pro jednou rozum aspoň remízoval?
Kámen, nůžky papír - můžete si střihnout.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.