Václav Souček: Tento způsob

Na organizaci krajských a senátních voleb padne téměř 90 milionů korun ze státní pokladny, tedy prostřednictvím výdajů ministerstva vnitra. Svobodné volby jsou základem a předpokladem demokracie. Proto - nešť.

Poněkud jiná káva je zaužívaný systém volební agitace. Kampaň zaplevelí nájemné reklamní plochy, osadí billboardy odhodlanými portréty a výraznými hesly, slibujícími o překot kdeco, bezmála ráj na zemi, žádné pot, krev, a slzy.

Kampaň předvolební bývá pomalu delší, než bývala ta řepná. Končí tím, že reklamní plochy jsou přelepeny jinými plakáty. Zůstanou anonymní namaštěné kapsy, neboť žádná reklama není levná.

Na rozdíl od plánovaných výdajů ministerstva vnitra není vůle dopočítat se útraty, jakou politici považují za jednorázovou. Početná množina voličů z řad mlčící většiny však setrvává v přesvědčení, že tento způsob volebních kampaní je odjakživa na dvě věci.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio