Václav Souček: Tento způsob

Není radno zkoumat do detailů způsoby a nezpůsoby prezidentských voleb ve Spojených státech. Kráčejí do finále, provázeny jevy, jaké příval sympatii k oběma kandidátům jaksi – nepřivolávají. Setrvale nasazený, thymolinový úsměv někdejší první dámy na straně jedné, a ústnaté projevy pohrdání miliardami podestlaného protivníka na straně druhé ponechávají dostatek prostoru oprávněným volitelům pro značný distanc. Holt - Amerika a její volební systém…

Nelze ale nevnímat břevno v našem vlastním oku. Krajské i senátní volby dopadly jak samostatně hospodařící rolníci u Chlumce. Jak slušně nazvat tu mizernou účast – když si někdejší náměstek František, jinak hodný člověk, na poradě nevěděl kudy z bryndy, říkával: „situace je taková, jaká je“.

S odvolávkou na tak univerzální výrok zažijeme po letošních krajských a senátních volbách jednak dozvuky, ale i následky. Nevolícím to patří po zásluze, neboť volil i ten, kdo nevolil, jen o tom neví. Následky dopadnou - žel - i do řad ukázněných voličů, neboť povolební vyjednávání umí namnoze vyvrátit jejich volbu jak podvrtnutý kotník.

Tento způsob voleb – budeme-li parafrázovat plavčího Důru – zdá se býti poněkud nešťastným. A nepomůžeme si ani dovětkem, že zatím neznáme lepší.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio