Václav Souček: Tenze, nebo-li napětí

Samozřejmě, že našinec nedosáhne k řešení světoborných problémů, finančních krizí, a příčin stěhování národů. Ale to neznamená, že ho nesužují, neiritují, zkrátka neotravují.

Výměna svalnatých vzkazů mezi Kimem a Donaldem, a obrázky jednolitých gest kobercových zástupů Severokorejců pocitům napětí přispívají měrou známou z vojenských přehlídek na Rudém náměstí. Stranám sváru by prospělo promítnout si častěji následky v Hirošimě a Nagasaki. Rusko a Čína k tomu zatím vydávají zdrženlivé komentáře.

Z jiného soudku: slunná sobota, klobásky z udírny, pivečko, pohoda, skvělé muziky, žádné konflikty, zkrátka den jak malovaný od Radka Pilaře. Tleská se irským, slovanským, keltským hudebním vlivům, kříženým bluegrassovým vícehlasům i tvrdší country. Chvílemi se cítíme potomky Keltů, chvílemi sympatizujeme se zámořím, jindy zrychlí tep slovanská melodika.

Tak člověka napadá; když pamatujeme ty měsíce zostřeného přátelství, jakpak se asi vyvinou ty vyhlašované trendy česko-čínské, potažmo asijské spolupráce…?

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.